EevaOehlandt Tekemällä tapahtuu!

Kädet taskussa

Sari Sarkomaa ihmettelee vaaliblogissaan, miksi Sipilän kädet ovat eläkeläisten taskussa. Sarkomaa tietää, että ne taskut on tyhjennetty aikaisemmilla vaalikausilla. Eläkkeiden ostovoimaa on syytäkin ihmetellä porukalla.

On totta, että kasvukeskusten ja erityisesti pääkaupunkiseudun asuntojen hinnat ovat karanneet monen omilla työtuloillaan ja eläkkeillään elävien ulottumattomiin. Yleinen muuttoliike suuntautuu kasvukeskuksiin ja Helsingin oma asunto-, kaupunki- ja muu politiikka ovat olleet omiaan lisäämään hintojen nousupainetta. Sarkomaa voisi vilkaista tässä kohtaa peiliin ja tarkistaa, mitkä puolueet ovat olleet mukana rakentamassa helsinkiläistä asuntopolitiikkaa.

Kirjoituksesta puuttuu Keskustan ehdotus kotitalousvähennyksen laajentamisesta ikääntyneiden palveluihin. Tämä on suora tulonsiirto nimenomaan työeläkkeisiin ja sillä on vahva työllistävä vaikutus. Kotitalousvähennys verotuksesta kohdistuu suoraan sinne, missä palvelua tarvitaan ja palveluntuottajan saa valita kukin itse. Raha ei kierrä byrokratian ja tarveharkinnan julkisessa myllyssä, jossa siitä yleensä hiertyy valtaosa muuhun kuin itse asiaan.

Sarkomaa on kokoomuksineen siirtynyt eläkeläisten taskuilta jo näiden omaisuuksien kimppuun. Ehdotus ikääntyvien ihmisten omaisuuksien käyttämisestä palveluihin erilaisin järjestelyin on jo pariinkin otteeseen heitetty julkiseen keskusteluun Finanssikeskuksen Piia-Noora Kaupin tai muun tahon toimesta. Demarit ovat tässä asiassa saman täkin alla kokoomuslaisten kanssa.

Finanssikeskuksen ja Kelan käytävillä arvatenkin jo puuhataan tämän suuntaista järjestelyä, josta tihkutetaan julkisuuteen koe-eriä reaktioiden kuulemiseksi. Kukin käyttäköön rahansa ja omaisuutensa miten lystää, mutta kaikessa pitää olla selkeä lainsäädäntö ja kontrollitoimi, ettei käy kuten 90-luvun lamayrittäjille. Pelkään, että eläkeläisten omaisuuksien kohdalla tapahtuu suuri puhallus, ellei näin tehdä.

Eläkeläisiin kohdistuvia toimia pitää ajatella ja käsitellä laajasti yhtenä kokonaisuutena. Kaikilla puolueilla ja ihmisillä lienee tiedossa eläkkeiden verokohtelu, joka on perustuslain vastainen. Edelliset hallitukset eivät ole vaivautuneet puuttumaan tähän asiaan mitenkään, mikä on hyvin erikoista. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen

"Sari Sarkomaa ihmettelee vaaliblogissaan, miksi Sipilän kädet ovat eläkeläisten taskussa."

Parempi eläkeläisten taskussa kuin Stubbin kädet köyhien kurkussa. Sarkomaata hermostuttaa aavistus että nyt on tulossa muutos; rikkaat ja suurituloisetkin joutuvat avaamaan kukkaroaan kokoomushallituksen tuhotöiden korjaamiseksi.

Toimituksen poiminnat